Sunday, August 30, 2009

ohh nooo..

makin nak dekat tarikh tu.. makin rancak lak jerawat mawat ni naik.. huhuhu.. sekarang ni cm segitiga lak kat muker nih.. pipi kiri satu.. idung satu.. pipi kanan satu.. huhuhuhuu..

ape jd ngn diet..?? hmm.. biaq pi la.. maleh layan dah.. sik tak menjadi je.. huhuh.. ari selasa ni g makan kat hilton lak.. lg la tak jadi diet cik cikin nih.. hohoho..;P ermmm.. tp nak try sahur makan kurma ngn minum air masak jela..;) pastu berbuka nak tiru cm ayahla.. makan kurma.. minum air.. rasa kuih sket2.. tuje.. *cmnerla ayah tu tak kurus* huhuhuh.. caiyokkkk cikin..!!!!


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-52 SEMUA..;)
moga negara kita kekal aman dan makmur serta dilimpahi ramat dariNya sentiasa.. aminnnn... :):)

Saturday, August 29, 2009

jom basuh...!!!

wahhh.. ari ni gajin betul cik cikin.. pagi2 lg dh bangun.. mandi.. pastu basuh baju.. separuh baju2 tu siap basuh ngn tangan tu..;P separuh lg tarak larat.. masuk mesin je.. hohoho.. pas sidai2.. then ada budak dtg ngaji lak.. so.. cik cikin aja la skejap.. ala dua org je.. hohoho..

ni rehat update blog jap.. pasni nak buat ape ek.. hmmmm.. haa kemas almari la.. nak asingkan baju mana yg rasa nak bg kat gumah anak yatim nnti.. pastu nak kua ngn cidah jap.. maybe smpi petang kot.. balik leh singgah bazar ramadhan jap.. heheh..;)

*ari ni start puasa..;) best2.. mlm ni bole terawikh..:)*

Thursday, August 27, 2009

Petikan dr ceramah tengahhari td..

ramai org yg begitu prihatin n focus terhadap perkara2 yg membatalkan puasa mereka.. tapi tidak ramai yg prihatin terhadap perkara2 yg bakal membatalkan ganjaran pahala puasa mereka.. ;)

solat itu wajib bg kita sepanjang kita hidup.. sia2lah puasa seseorg itu jika dia mengabaikan ibadah solatnya.. dia hanya dapat lapar dan dahaga shj.. :) - wallahualam


*td ust zawawi yg kat tv9 tu bg ceramah.. last week ustaz zulkarnain yg dlm oasis tu bg ceramah.. next week insyaAllah ustz norbayah lak yg bg ceramah..;)*

H1N1 - Please wear your mask...

kamu semua jangan lak pkai topeng cm bebudak nih tau.. hohohoho..;P

Wednesday, August 26, 2009

Kisah "Kasih Sayang", "Kejayaan" dan "Kekayaan".

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya apabila dia terlihat tiga org lelaki tua berjanggut panjang dan berwarna putih sedang duduk dihalaman rumahnya.. Dia tidak kenal akan mereka. Wanita itu bertanya ,"Saya tidak fikir saya mengenali anda semua, tetapi saya pasti awak semua mesti sedang lapar. Silalah masuk ke rumah saya dan makan sesuatu."

"Adakah suami awak ada dirumah?", mereka bertanya.
"Tidak", wanita itu berkata." Suami saya telah keluar."
"Jadi, kami tidak akan masuk", mereka menjawab.

Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu, wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut. "Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan menjemput mereka masuk ke dalam sekarang!" Wanita itu keluar dan menjemput ketiga- tiga lelaki tua itu masuk ke dalam.

"Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama" mereka menjawab
"Mengapa begitu?" wanita itu ingin tahu.

Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan: "Namanya ialah Kekayaan," "Dia adalah Kejayaan, dan saya adalah Kasih Sayang." Dia menyambung lagi, "Sekarang masuklah semula ke dalam rumah dan berbincanglah dengan suami awak, siapakah di antara kami bertiga yang kamu ingin jemput ke dalam rumah."

Wanita itu pun masuk semula ke dalam dan memberitahu suaminya perkara tersebut. Suaminya berasa sungguh gembira.

"Bagusnya!!" dia berkata."Kalau macam tu jemputlah Kekayaan masuk. Biar dia masuk dan mengisi rumah kita dengan Kekayaan!" Isterinya tidak bersetuju. "Abang, kenapa pula kita tidak menjemput Kejayaan? "Kebetulan, menantu perempuan mereka juga sedang mendengar perbualan itu dari satu sudut rumah yang lain. Dia lalu menyampuk dan memberikan pandangannya:

"Bukankah lebih baik sekiranya kita menjemput Kasih Sayang? Rumah kita ini pasti akan diselubungi dengan Kasih Sayang!"

"Biarlah kita mengikut nasihat menatu kita tu," kata suami itu kepada isterinya. "Keluar dan jemputlah Kasih Sayang sebagai tetamu kita.."

Wanita itu pun keluar dan bertanya kepada tiga lelaki tua, "Yang mana satu di antara kamu adalah Kasih Sayang? Silalah masuk dan menjadi tetamu kami.

"Kasih Sayang bangun dan mula berjalan ke arah rumah. Kedua-dua lelaki yang lain juga bangun dan megikutinya. Terperanjat, wanita itu pun bertanya kepada Kekayaan dan Kejayaan: "Saya cuma menjemput Kasih Sayang, mengapa kamu juga ikut sekali?"

Mereka semua menjawab: "Jika awak menjemput samada Kekayaan atau Kejayaan yang lain akan tunggu di luar, tetapi oleh kerana awak telah menjemput Kasih Sayang, kemana-mana sahaja dia pergi, kami akan pergi bersamanya.

Di mana ada Kasih Sayang, di situ juga ada Kekayaan dan Kejayaan!"

Tuesday, August 25, 2009

berbuka di Menara TM

ari ni mak betugas jaga surau kat menara ms berbuka.. so, cik cikin ngan cik cidah temanla mak skali..;) ika pun ikut skali berbuka kat menara..;) mula2 just makan kurma ngn kuih muih.. pastu solat jemaah maghrib.. pastu baru makan nasi.. bis makan nasi.. solat jemaah isya' lak.. pastu terus wat terawikh.. ms terawikh selesai 2 salam tu.. ada tazkirah pendek dlm 20 minit.. pastu br sambung balik wat solat terawikh.. abis terawikh ada morikh lak.. depa bg makan bubur pulut itam..:D pastu kitorang pon pulang ke rumah.. sampi dlm kul 10.30pm..:)

Monday, August 24, 2009

buah sentul..?!?

rasanya tak ramai yg tau ruper buah sentul ni.. rasa lg la kan.. hehehe..;) ni cik cikin kongsi guper bentuk sebenar buah sentul nih.. dia macam buah dukong.. tp besar cm buah manggis.. cik cikin pun 1st time jumpe ngn buah ni.. dapat buah ni pon kat umah atok ari tu.. ade org belakon kat umah atok.. depa bawak buah ni.. sib baik depa bawak.. kalo tak smpi la ni la cik cikin tak tau kewujudan buah sentul ni.. ;P

ingt nak makan kner bukak cm nak makan buah langsat ngn buah dukong.. gupernyer.. mak kater kner belah tetengah dia..

unik kan..:) yg cm guper biji kopi tu jgn makan yer.. makan yg kaler putih tu je.. rasa cm masam2 manis kot.. *abaikan isi yg dh kner makan tu* hohohoh..;P

website baru.. tahniahhh..;)

wahhhh.. caterer cik cikin tu ada website baru.. TAHNIAHHHHHHHH En Bob..;)


kepada bakal2 pengantin yg masih tercari2 caterer utk wedding kamu.. leh la tgk2 kat page caterer nih..;) mmg harga nya sangat berbaloi baloi...;) *sila mention nama shikin ya..;)*


Tel/Fax: 03 9080 4313

H/P: 017 3422 982 (En Bob)

Sunday, August 23, 2009

jom ke bazar ramadhan..;)

cerita semalam..

semalam 1st day puasa... mak ngn ayah pagi2 dh betolak balik ke kampung nak hantar sejadah wakaf TM kat surau kat kampung..:) jdnyer.. semalam tinggalla kitorg tiga beradik *cik cikin.. cik cidah.. ngn en cidin* kat gumah.. dlm kul 6suku ptg semalam.. kitorg bertiga g bazar ramadhan.. cidin nak makan yong tau fu.. so, kitorg decide berbuka mkn yong tau fu jela..:) mknn sampingan.. 1 roti john.. 1 laksa penang.. ngn 1 bubur lambuk yg cidin amik kat surau pas asar tu.. semua kongsi sama2.. ;) pastu utk sahur kitorg beli paru goreng sambal ngn ayam masak ape ntah.. *nasi putih masak s'diri je* alhamdulillah... selesai satu hari puasa..:)


cerita hari ni..

tengahhari td mak ngn ayah balik..;) best2.. bawak kuih sepit.. kuih karas.. kuih ape ntah lg.. tak tau nama dia.. pastu bawak balik buah rambutan gak.. ngan buah sentul.. korang tau tak buah sentul tu ape..??? cik cikin pun br jumpa buah tu hari ni.. buah dia gupe macam buah dukong atp besar cm buah manggis.. hmmm.. bayangkan jela yer..;P ari ni insyaAllah berbuka mak buat mee goreng tp guner mee spagethi.. pastu cidin ade beli kuih2 sket td.. :)

selamat berbuka puasa semua..) setiap perkara baik yg kita lakukan *dlm keadaan beriman kepada Allah* insyaAllah akan dibalas dengan ganjaran pahala yg berlipat kali ganda.. aminnn..:)


takutnyer kalo cik cikin xberkesempatan utk jumpa ramadhan lg.. huhu.. maafkan cik cikin ya andai ada salah silap atau terkasar bahasa yg telah guris2 hati kamu semua..:) 0-0 ya..:)


oohhh awal2 lg dh kner angkat bendera jepun.. huhuhu..

Thursday, August 20, 2009

Ahlan wasahlan ya Ramadhan..:)

Marhaban ya Ramadhan
Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih
tidur kita menjadi ibadah
amal kita diterima dan do'a kita di ijabah

Sungguh cantik kain plekat
dipakai orang pergi ke pekan
Puasa Ramadhan semakin dekat
silap dan salah mohon dimaafkan

Berharap padi dalam lesung
yang ada cuma rumpun jerami
harapan hati bertatap langsung
cuma terlayang n3 ini.

Sebelum cahaya syurga padam
Sebelum hidup berakhir
Sebelum pintu taubat tertutup
Sebelum Ramadhan datang
saya mohon maaf zahir dan batin semua....:)

selamat menyambut Ramadhan semua..:) moga amalan Ramadhan kali ini menjadi lebih baik dan peroleh lebih keberkatan dari tahun sebelumnya.. aminnn..:):):)

Tuesday, August 18, 2009

kuih raya..?!?

tahun ni maybe tak sempat sgt nak buat kuih raya bagai.. maybe mak akan buat almond london and cik cikin buat cornflakes.. *eh bukan tetiap tahun cenggitu ke..;P* heheheh... cik cikin dh order kuih tart nenas ngan jen.. pastu yg lelain2 tu tunggu jualan kat lobby menara tm la.. hopefully tahun ni ada jualan raya lg kat menara.. senang la nak shopping kat bawah opis ni je.. hoohohoh..;P erm.. ooohhh kerepek jgn dilupa yer.. gamai penggemar kerepek kat umah cik cikin nih.. hohoho..;P


td baru selesai bayar 80% duit caterer.. alhamdulillah... moga dipermudahkan segalanya.. aminnnn...:):)

Monday, August 17, 2009

aishh bikin spoil mood pagi org la..!!!!

sukatila org nak park keta kat mane pon.. sblm park tu cik cikin dh tgkla.. smuer keta MMG boleh kua.. maner ade block keta maner2 ponnnn..!!!! pastu MMG ADA PETAK PARK KAT STU..!!!!! cumer tekebelakang sket sbb wira tu park depan sgt.. alaaa telebih kebelakang sket pon mmg smuer org ada SPACE YG BAGAK luas utk kua la..!!! kan mmg ade petak parking kat stu..!!! tekelua sket je pon sbb wira tu..!! HAMPESSSSSSS LA..!!!!

sukatila org nak park kat stu...!!! aisssssshhhhhhhhh makcik nihhhhhh... cm keta dier BAGAK sgt je sampi tokle nak kua klu org park kat stu..!! geram2... kalo tak reti nak kua kalo park kat tpt yg teceruk tepi tu JANGANLA park kat stu...!!!!!! sbb kan mak pon malas nak denga MAKCIK tu bising2 tepaksela cik cikin park kat petak park kat belakang cik cikin.. same je ponn.. pastu bila kitorg dh siap park kat tpt baru tu.. dtgla satu keta ni.. dia lak yg park kat tpt cik cikin park td... haaaaa.. padan muker makcik tu.. DAH MMG KAT STU TPT PARK.. mmg la org dok park kat stu.. kalo tak reti nak kua keta bila letak kat tpt teceruk tu.. lenkali JANGAN PARK KAT STU..!!!! bikin hati panas je.. tp sbbkan satu building.. dlm marah2 ttp kner senyum.. yela kan dia PANGKAT MAKCIK!!! tp terkureng gakla td bila time start enjin balik tu.. 'mengaum' gak la si hitam cik cikin tu.. *tanda protes.. hohoohoh..;P

Sunday, August 16, 2009

hi.. im sam

1st time tgk 'hi.. im sam' ni.. amat ketinggalan kan cik cikin nih..;P sedih la.. sepanjang citer kner sediakan tisu.. huuhuhuh.. sib baik happy ending..;)

dr ari jumaat smpi ari ni sik cuci mata ngn air mater je.. smuer citer yg tgk m'ti nak guner tisu.. adoiaiii.. ari jumaat tgk king kong.. mmg sedihhhh sgt2.. sian dia.. pastu ari sbtu tgk citer hannah montana yg movie tu *agak ketinggalan gak.. huhu* pastu ari ni tgk 'hi.. im sam'..

alhamdulillahhhh...:)

alhamdulillah.. akhirnya kad cik cikin sudah siap di printing.. macih kat En Tunang teman g amik kad td..;) cadang2nyer aktiviti men distribute kad2 ni will start dlm 1st or 2nd week of ramadhan.. kepada rakan2 bloggers yg mau kad diposkan kepada anda... sila tingglkan alamat yer..;) jemput dtg tau kawan2 smuer..;)

Friday, August 14, 2009

jom g Qiamulail kat Menara TM mlm ni..;)

cadang2nyer... kalo xda ape2 aral melintang.. insyaAllah pkul 3am karang cik cikin ngn jenab kan pegi ke saner.. mak mmg dh ada kat saner.. mak kan AJK Surau MTM.. mmg knerla standby kat sana.. hohoho..;P insyaAllah dlm kul spuluh kang Jen smpila kat gumah cik cikin nih.. hehehe..;) tp tula.. skrg ni dh strt ujan.. jd ke ek nak g Menara TM tu.. hhuhuhu..

*opsss bole ke trus pkai telekung je bawak kete tu.. rasa2nyer tekejut tak org.. hohoho..;P*


esok gak mau ketemu sama jejaka pojaan hati cik cikin..;) mak siap tanyer lagi.. "larat ke cikin nak kua.. kan mlm dh bejage.." dengan confident n lajunyer cik cikin jawab.. "ehhh laratttt je mak.. hehhehe..;P* mak hanyer gelak2 jer sambil cakap.. "hamboiii" hehehe..;)

tujuan asal kua esok sbb nak amik kad kawin yg dh siap dicetak.. insyaAllahhhh.. moga segalanya berjalan lancar.. aminnnn...:)

Thursday, August 13, 2009

yeayyyyyyy.. cikin awk dh bole kawin yer..;P

semalam ayah tolong antakan smuer dokumen plus borang-borangan mohon nak kawin kat JAKIM.. kner bayar duer puluh lima hinggitttt... n tadaaaaa... dh dapat surat kebenaran kawin..;) tok kadi cakap.. skrg bila2 masa kamu nak kawin pon bolehhhh.. hoohohohho..;P

kire checklist cik cikin kat tepi tu under prewedding smuer dh settle.. alhamdulillahh...;) moga dipermudahkan segalanya... aminnnn....:)

Wednesday, August 12, 2009

yummyyy...;)

sedapnyer kek yg cidah beli nih...;) sungguh menyelerakan... yummmmmyyyyyy....;D

yummmyyyy...;)

ade choc chip lg.. hehehe..;)


and yang niiiii... pic cik jasmine yg pkai topeng dlm keta syed ms odw nak balik... hohohoh..;P

still available lg nih.. heheheh..;P

award dari anaklaut..;)


macih anaklaut sbb sudi bg cik cikin award yg lovely nih..;) sweet sangat..;) cik cikin minta izin pas award nih kat kenkawan cik cikin yg lain yer anaklaut..;)

skrg.. cik cikin nak pas award nih ke kenkawan cik cikin yg ada kat senarai followers tu yg akan buat n3 pada keesokan hari.. iaitu pada 13th August 2009... hehehe..;) rerajinla wat n3 esok yer.. nnti leh dapat award nih.. hohoohho..;P

Tuesday, August 11, 2009

picas ms 1st day training primavera

let picas story everythingggg.. heehhee..;P

ni masa dlm keta syed.. jomm snap.. snap..;D

ni cik jasmine ngn cik murni..;)

sblm kelas start.. jom kiter begamba lagiiiiii.. heheh..;P cik murni.. cik cikin.. n en syed..;)

cik jasmine dok depan tuuuu.. ilmu serap ke dia dulu nih.. hohohoh..;P *jgn mare jas..;P* opsss nmpak tak pc cik cikin yg ade page blogger utk create post tu.. hehehe..;P

will miss saat2 ngade2kan diri ngn mak ayah..;)

hehehe.. td mak masak asam pedas.. so utk makan ngn nasi nakla ade kicap kan..;P

cik cikin : alaaaaaaaaa... mak.. kicap manis dh bis ek..

mak : bukakla yg baru.. kan ada yg baru.. tu kicap masin ade lg atas meja..

cik cikin : alaaaa.. takpela.. nak kicap manis.. nak bukak dia susahla.. ari ni takyahla makan kicap..

ayah : aisssshhhh susah nau dia nak bukak yg baru tu.. meh sni bawak botol tu..

cik cikin : heheheh... *best2.. leh makan kicap.. hoho..;P*


******sambil cik cikin tuang kicap kat nasi..******

cik cikin : ala yah.. nnti senang cidin nak makan kicap bila dia balik minggu nih.. dia kan suka kicap manis.."

ayah : jauhnyer perancangan utk kicap.. smpi ke cidin balik lg tu.. tu sape yg dh tuang kicap ke nasi tu..;P

cik cikin : hehehehehe... macih ayah..;D

jeng.. jeng.. jeng..

currently ni tgh ber blog kat mont kiara.. jom.. jom blaja primavera... ok la... kelas pon tak gamai org.. kitorg2 jer.. hohoho..;P pg td sempatla gak g singgah opis jap.. semak2 ape yg patut utk list trial tu.. manage gakla masukkan all d list ikut xchange.. but summary tak sempat.. mapping pon xsempat.. Gee & wan.. macih yer..;) hehehe


ooohhh sempat gak denga td opis nak wat jamuan hari rabu nih.. makankan utk cik cikin yer korang.. hohohoho..;P

*****************

hapdet info..

balik dr training tu syed ngn baik hatinya dropkan cik cikin kat menara TM tepat2 kul 5.30pm..;) macih syed..:) pastu cik cikin naik opis.. settle2 kan kjer yg tegendala.. kul 7.45pm baru balik umah ngn cidah.. sok pagi2 sblm g training g opis jap sbb nak kner smbung update maner2 yg patut.. pastu g training balik.. huhuuuhu..

Monday, August 10, 2009

wahhhh bestnyer cmni..;P

cik cikin : mak lepas rebus kopok ni nak kner goreng kan..

mak : a'ahh...

cik cikin : okey.. pas cikin potong cikin goreng yer..

mak : bia mak goreng.. org nak kawin takyah gatal2 nak goreng..

cik cikin : hehehhe.. btul ni...;P


******tgh mak dok menggoreng...******

cik cikin : meh cikin tolong mak letakkan kopok ni dlm kuali... *konon2 nak membantu la tu;P*

mak : aishhhhh gajin nau lak dia nak menggorenggg..

cik cikin : ala.. org nak tolong je.. ;P

mak : org dh ckp nak kner jaga muke tu.. lg brapa bulan je nihhh.. dah.. g depan..


waaaaaaaaaaaaaaa.. bestnyer.. hehehehhe.. macih mak.. saaaaaaaaayyyyyyaaaaaaannnnggg sangat kat mak..;)

kner g training da...

sok smpi hari khamis ni kner g training kat mont kiara.. nak pi asah bakat menguji minda on primavera.. 3 hari tuuuu... lama tuuuuu... aisehhhh rindula kat pc nnti.. rindu kat bos gak.. hohohoohoh...;P dan semestinyer.... kenkawan kat lvl 6sw tu akan merindui cik cikin nih.. hahahahaha.. giler perasan..;P *tiba2 teringat iklan follow me yg dolu2 tu.. ~llalalala.. aku merinduimu.. ~~*

sok yg g ni 4 org.. smuer tompang naik keta syed.. jumpa kat lobby TM.. hehe.. macih syed.. kamu amat memahami akak yg ketidaktahuan jalan nih..!!! hohoho..;P


note utk Gee,

tolong ek settlekan pasai trial HSBB tu.. macih byk2.. anything just gimme a call yer..;) hundreds of call pon takpe.. saya sanggggoooopppppp..;) *nak settlekan td tp kner g jumpa tok kadi lak.. tu yg kner balik awal tu* thanks dear..;) - ika.. tolong pas kan msg nih yer.. thanks cutie..;)

H1NI..??

takutkan H1NI nih.. bahayer btul.. nauzubillah.. ni cik cikin nak share email yg cik cikin dapat pagi ni dr cik nurul..

-----------------------------------------

JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....


My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH...my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

ok.. now lets listen and hayati sket lirik lagu H1NI nih.. careful yer kawan2..;)

video

Sunday, August 09, 2009

tdo je..!!!

mak : bangun.. bangun.. ayam kat lua tu tekejut tau tgk cikin tak bangun lg..!!!

cidah : ayam mane mak.. ayam dlm peti ais tu ke..

cik cikin : hahahhaha..:P jap la mak.. *dlm ati: ngantok lg nih.. mlm td bejaga smpi 5.30 pgi sbb ber 'sms' ngn cik abg..!! hoho..;P*

memuler tgk pic ni tercari2 gak maner kepala meow nih..!!! hohoh..;P

pastu bila dh bangun tu.. pantang ada ms teluang n letak kepala atas bantal.. gerenti mater pejam la.. hohooh..;P *tp cm pelik.. nape en tunang leh siap g gotong royong kat surau pagi2.. tak ngntok ke..?? huhu.. ehhh cik cikin pon bole je celik mater kalo dok tepacak depan pc bacer enovel.. hohoh..;P*

Saturday, August 08, 2009

cerita hari ni lak..;)

ari ni pegi mandikan en kereta kesayangan kitorg sefamily..;) byk berjasa keta ni tau..:):) dh lama dia tak mandi.. so cik cikin ngn cik cidah gla anta dia g mandi plus syampoo skali.. uihhhh.. kilat tau skrg dia.. makin hensem lg bergaya.. wuhuuuu..;P;P cayang bangat sama kamu en ensem..;) itam itu bergaya tau.. hehe..;D

psstt.. skali dia mengaum.. kereta2 TM yg parking tu m'ti berbunyi tau.. hebat kat en hensem kitorg..;P hehehe..;P

cerita semalam punya semalam..

ari khamis yg lalu cik cikin ngn mak g lawat anak cousin *echah* yg br pas operate kat GH.. br 4 bulan umo baby tu.. kitorg g naik lrt.. pastu kat kl sentral naik monorail.. kenkonon nak elakkan jem la.. tp dr atas train tu tgk jalan crystal clear je.. huhu.. tp takpela.. mak kata tiap langkah yg kita langkah tu insyaAllah akan diberi ganjaran pahala kalo kita ikhlas..;) oohh kebetulan ari tu cik cikin ngn mak berpuasa..:):)

kitorg betolak kua dr pintu opis kat lvl 6 tu pkul 5.25pm.. smpi dlm kul 6suku ke 6stengah kat ward tu.. comei anak echah..:) putihhh kulit dia..:):) dh besar m'ti ensem nnti..;) dlm kul 7.20pm tu kitorg pun minta diri dulu ngn echah.. sbb nak buka poser lak nnti..;)

singgah kat masjid GH tuk solat maghrib berjemaah.. berbuka air masak je.. pas solat br makan kek yg kwn2 kat opis bg..:) pastu gerak jln2 kaki ke chowkit.. *mmg tak familiar giller jln ke saner.. sbb kedai byk tutup ngn sunyi je ms tu* akhirnyer selepas bertanyer kepada 2 org awam kat stu.. manage jugakla kitorg smpi ke chowkit.. alang2 dh smpi saner.. kitorg pon beli la buah2 kat saner.. kan harge buah murah kat saner.. hoho..;P balik naik teksi je smpi menara TM.. pastu amik keta.. balik gumah..:):)

Thursday, August 06, 2009

duduk kat opis ngn mask..?!?

mmg kobar2 btul kitorg nih kan.. topeng ni kak bai yg bg kat kitorg.. bg menghargai pemberian kak bai ini, kitorg pun pkaila topeng ni..;) *semua gambar belas ikhsan dari cik ika comei kita..;) thanks ika.. akak tepek picas kat sni gak ye.. hoho..;P

ni cik jenab ngn gaya ninja nya.. *btulla ika.. jen dh cm ninja dah.. dhla mater sepet.. hoho..;P* jennn jgn mare yer..;P

ni cik cikin.... tgh on the phone ngn customer.. *tp sempat posing lg tuh.. hohoho..;p*

kak ani yg pkai mask bawah lubang idong..;P

ni la peng sponser picas cik cikin ari ni.. hehehe..;P cik ika yg comei..;)

Wednesday, August 05, 2009

ZINA akan berterusan walaupun dah diijabkabul..?!?

ini cik cikin dapat dr email.. wallahuallam.. jauhkanla diri kita dr perkara yg dtgkan zina..

****************************

BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN SEMUA...HIDUP SEBAGAI SEORG BERNAMA ISLAM JGN TERUSAN DLM KEJAHILAN.

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 5.

Perkahwinan seumpama ini Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat Tahu anak pregnant luar nikah, cepat cepat kahwinkan.

Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila...

Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?

Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.


Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?

Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.


Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah


Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.


Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?

Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.


Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?

Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.


Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibubapa, saudara-mara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat... wallahuallam...

tp ada juga yg mengatakan bahawa.. jika kandungan br 2 bulan.. bayi yg dilahirkan bole ber'bin' kan bapanya.. wallahuallamm.. sesiapa yg ada hadith yg bole merungkai perkara ini.. jomla kongsi bersama ya..:)

HSBB Trial..???

gara2 HSBB Trial nih... mlm2 pun gamai yg call cik cikin tanyer pasal mender nih.. *layan jela.. nnti org kater tak entertain customer lak kan.. hohoh..;P*

sbb HSBB Trial ni gak la.. banyak call masuk masa cik cikin tgh dok khusyuk bacer surah yassin pas maghrib td.. *sempena nisfu sya'ban nih.. maila kiter tingkatkan amal kiter yer.. alhamdulillah.. berjaya gak baca 3 kali round surah yassin ni*.. tp tepaksala buat banyak iklan jap masa bacer yassin utk jawab call depa nih.. pastu smuer caller cm bepakat jer sbb smuer tanyer soklan yg samer.. "shikin.. can u brief a lil bit bout d' trial..?" -dlm hati cik cikin "kan dh explain panjang lebar dlm email.. huhu" tp sbb nak jaga hati customer.. layankan jela... siap golak tawo lg ngn depa2 nih.. *gayer cm dh kenal lama lak.. hoho..;P*

tp mmg pun.. cik cikin setiap kali call org jer.. m'ti start cmni..

"salam en xxxxx.. ni shikin ni dr HSBB..:)" -ni kalo mood bahaser melayu la.. kalo mood Eng kua dia jd la cenggini... "hi en xxxxx.. i'm shikin from HSBB..:)" - kner senyummm br org kat sbelah saner terasa kiter ni friendly..;)

*gaya start ayat cm dh kenal lamer je.. padahal tak penah cakap pon ngn depa2 nih.. kenal pun idakk.. hoho..;P* pastu tanyer soklan pun bajet cm dh kenal lame.. siap gelak2 ngn depa smuer nih lg.. pastu depa nih ape lg.. makin byk soklan la nak menanyer.. huhu..;P

papepun.. syer suker je tepon org.. tu cable tu.. leh promote name.. hahahhahaa..;P dh kenal dorg nnti *even thru phone* senang kiter nak mintak tolong kalo ade pape nnti kan..:) kita tlg depa.. depa kan tolong kita plak..;)

ooooo.. baru paham..

pg td kak ziham ngn yati lalu depan cik cikin smbil sampikan pesanan yg buatkan cik cikin ter blur skejap..


kak ziham : ktorg nak g MPH yer..

cik cikin : ha..? MPH *dlm hati eh nape lak nak g kedai buku pagi2 nih.. pastu kalo nak g takyah la susah2 dtg opis.. kan senang kalo gerak dr gumah je td.. hoho..;P*

kak ziham : iyer.. g MPH..

cik cikin : okey..:) *jawab je okey walopon satu haprak pun tak paham ape yg kak ziham nak smpikan*

cik jenab : tau tak MPH tu ape..?

cik cikin : ala.. smuer org tau.. bookstore la..

cik jenab : bukanla.. tu dorg nak g event system kat MPH.. Multipurpose Hall.. *sambil gelak2* patutla blur semacam je td..;P

cik cikin : oooooooooooo.. multipurpose hall gupernyer.. ingt bookstore.. hehhee..;P


ilmu baru; kat TM.. MPH bukan hanya utk bookstore tu.. tp juga utk Multipurpose Hall..;P

Tuesday, August 04, 2009

alaaaaaaa....

nape citer puteri aurora beradu tu memey jd puteri... hishhhh.. xbestla... huhu.. pelakon lain ok je.. best je.. tibe2 muker memey lak kua.. chesssss.. tak best arr.. *ni komen cik cikin.. kalo ade yg teraser maap yer* hoho..;P

tiba2 nak peluk kucing yg comei2 yg gemok2.. yg bulu tebal2 lak.. bestnyer dapat peluk dorg... *peluk rabbit cik cikin jela.. huhu*

geramnyer si montel montok ni... rasa nak cubitttt jer.. hehe..;)

slurppp sedapnyer dia makan.... smpi lidah jd kaler2 lg.. ;P

ohhh.. yg ni mmg sedap buat bantal pelukkk... hoho..;P

bila kucing buat muka cmni mesti kiter kesian kan...

ni macam muker nak mintak makanan je.. takpun nak pehatian kiter.. hoho..;P suker yg kaler oren nih.. comeinyerrrrr... geram jerrr.... ;)

Monday, August 03, 2009

tag dr ika..:)

meh kita jawab tag dr cik ika cute nih.. hehehe..;)

1.Dimana kamu berada sekarang?
-depan pc kat dlm bilik kat gumah...;P

2.Apakah warna baju anda pakai sekarang ?
-grey ngn pink..

3.Bila kali terakhir anda pergi menonton wayang?
- bila ek.. ermmm.. awal bulan lepas.. tgk transformers ngn cidah n cidin..;)

4.Kamu belajar/bekerja dalam bidang apa?
-Degree in Business Management major in HR / keje as secretary jauh gile menyimpang.. hoho..:)

5.Lagu yang anda sedang dengar?
-lagu perut berdondang sayang sbb kenyang leh tak..;P

6.Ke mana kali terakhir kamu ke luar negara(jika ada)?
-insyaAllah satu hari nanti..:)

7.Benda yang anda kali terakhir beli dengan duit anda?
- ermmm tapau nasi campur utk lunch td..?!?

8.Tempat yang anda teringin sangat nak pergi?
-banyakkkkkkkk...;D

9.Selebriti/Artis yang menyanyi yang kamu mahu sangat berjumpa?
- saya juga celebriti.. ada sesiapa mau jumpa sama saya..;P ahakkksss.. *giler perasan*

10.Apakah berita yang terbaru yang anda baru dengar?
-one of d' scheduler accident.. kner jahit kat kepala ke dahi *xingt* bout sejengkal.. and she's getting married this saturday..!!! dugaan sungguh.. *moga majlis nya berjalan lancar.. aminnn..:)*

11.Kalau diberi RM1,000 sekarang, nyatakan apakah barang yang anda ingin beli (sekali beli je, bukan banyak2)?
-ape ek..? ermmm.. bg kat mak jela.. mak leh beli brg2 dapo utk sebulannyer.. hoho..;P *oohhh sungguh mithali cik cikin nih* ;P

12.Rakan blogger yang terakhir anda jumpa?
-cik ika yg cute sebab satu opis.

13.Pukul berapa sekarang ini?
-9.08pm

14.Tadi anda makan apa?
-nasi ngn sambal ikan bilis ngn ayam steam black pepper *mak buat* sedaaaaaaaaapppppppp..;)

15.Siapakah yang anda ingin 'bengongkan' dengan soalan-soalan merapu anda ini?
kepada sesiapa yg ada post n3 kat blog dia on 3rd aug 2009.. hhehehhe..;)

Sunday, August 02, 2009

perhatian utk bakal2 pengantin..!!!!


topic : ada pameran pengantin
venue : mid valley kuala lumpur
date : 7 - 9 aug 2009


sapa2 yg tak decide utk caterer ke.. photog ke.. video ke.. hiasan ke.. hantaran ke.. petunjuk2 ke.. silala kunjungi pameran pengantin tu ya..;) selamat bakal menjadi pengantin baru semua..;)

pssst: kepada yg dh berkahwin.. smoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..;)

award dari kak has..;)

sorry kak has, lambat skit mempamerkan award ni. makasih banyak2..;)



The rules:

1. Accept the award, post it in your blog together with the name of the person who granted you the award

Thanks to kak has... lain kali bagi la lg yer.. hehe..;P

2. Pass it to other bloggers..

cik cikin ingin bagi award ini kepada sesiapa yg tinggalkan comment kat n3 cik cikin ari ni *sunday, 2nd aug 2009* hoho..;P makasih smuer..;)

cerita ceriti smlm..

smlm.. dlm kul 11 suku ayah anta g stesen komuter angkasapuri.. ayah tunggu + tgk smpi cik cikin selamat duduk tunggu komuter tu.. *cik cikin siap lambai2 kat ayah lg ms tgh duduk tunggu komuter tu.. hoho..;P*

tiba2 nak tepek gamba ms tunang cik cikin ari tu lak..;P *ni tgh gelak2 ngn mak ngah..;)*

tgh nak snap pic tu.. tetiber mak ngah buat aksi yg mmg buatkan cik cikin tak tahan nak tegelak.. hoho..;P *comeikan mak ngah..;)*

kk sambung citer smlm balik.. pastu dlm 5 - 10 mins cik cikin tunggu.. komuter pun smpi.. seperti ari tu.. En Tunang jemput kat stesen klang..;P pastu g gerak tgk kad.. betul2 sket.. alter2 sket.. tambah2 sket.. byr duit kad sket.. agak2 dah puas hati.. kitorg pun gerak g kat kedai 'cinta hatiku' nak amik additional order hari tu.. oohh ms ni sempat gak cik cikin grab bunga manggar skali *cik cikin dpt potongan harge istimewa* and tuan kedai jugak bg free 2 gabus utk cucuk itu bunga manggar..;) *macih tuan kedai..;P*

pastu kitorg g makan2.. solat2.. jln2.. pastu solat lg.. *solat asar lak* pastu dlm kul 5.30pm gerak g kat berkat a.k.a tpt bahulu tu sbb nak pilih kotak.. then.. jln2 lg.. sempat singgah pasar mlm kat SA lg.. hoho..;P - n kat saner cik cikin bertemu ngn surau bergerak ni.. bgus kan dorg.. siap sediakan tpt solat kat pasar mlm lg..;) n this kredit to MBSA..;) pastu balikkkk..;) macih En Tunang sbb teman cik cikin smlm..;)

surau bergerak..;) ada ruang utk laki2 dan perempuan.. siap ada tpt amik wuduk lg..;) *plus ada telekung yg bersih.. n kipas.. mmg selesa la..;)


okey.. skrg nak citer pasal hari ni lak.. lunch ari ni mak masak siput masak lemak ngn keladi.. sup sayur... sambal ikan bilis.. tauhu gn tempe goreng gn pencicahnyer sambal kicap.. ngan asam pedas ikan..:) meriahkan.. hehehe...;)

masakan mak mmg marvelesss... sodaaaaapppppppppppppp...;)