Monday, August 24, 2009

buah sentul..?!?

rasanya tak ramai yg tau ruper buah sentul ni.. rasa lg la kan.. hehehe..;) ni cik cikin kongsi guper bentuk sebenar buah sentul nih.. dia macam buah dukong.. tp besar cm buah manggis.. cik cikin pun 1st time jumpe ngn buah ni.. dapat buah ni pon kat umah atok ari tu.. ade org belakon kat umah atok.. depa bawak buah ni.. sib baik depa bawak.. kalo tak smpi la ni la cik cikin tak tau kewujudan buah sentul ni.. ;P

ingt nak makan kner bukak cm nak makan buah langsat ngn buah dukong.. gupernyer.. mak kater kner belah tetengah dia..

unik kan..:) yg cm guper biji kopi tu jgn makan yer.. makan yg kaler putih tu je.. rasa cm masam2 manis kot.. *abaikan isi yg dh kner makan tu* hohohoh..;P

15 comments:

c-idah said...

mana hilang isi yg hilang tu?
haaaaaa...

cikcikin xposa ehhhh!!
hahahaha..

xpernah jumpa lg lah buah nie..
pernah dengar nama buah jek nengok lom ag..

cikin said...

kak c-idah,

hehehhe... dh kner ngappp dh isi tu..;P

ssshhhhh...;P jgn kuat2 akak.. nnti org denga.. hohoho..;P *ehhh akak pon xpose ek...;P*

cikin pun 1st time jumpa.. denga pon br smlm.. hohoho..;)

anaklaut said...

salam..cikin,

kecur air liur lihat buah sentul tu cikin...eeeeeee

honeylanz said...

sedap nih. if x silap ada 2 jenis tau. setul & setiar ( org trg panggil la). kecik2 dulu mmg ada both pokok dpn rmh my uncle. skrg ilek da..

Ika Razak said...

hehehhe.. sekolah rendah ika kat Sentul.. tapi ika tak penah pun jumpe buah ni kat sane.. heheheheh.. x tau la kalo buah tu nyorok dari ika lak kan?

hazila said...

Cikin,
akak selalu jumpa buah ni sebab kat kg ada pokok. Masamkan isinya.

kirana said...

First time jgak tgok buah nih! Manis ke masam? Rasa ada tak ala2 rasa buah manggis?

ana Yg Ceria said...

kalau u all nak taw buah nie..kalau kita buang kulit dia lagi sedap cincang2 letak kicap dgn cili pehhh best la..adehhh buah setui la

As said...

suka.. suka buah tuh dah lama x mkn... hmm tp kiter slalu confius dia ngan buah tampoi... ahhaahah

-yani- said...

ha.. dpt gak tgk buah sentul
tak pernah tgk
:)

[ Hanie ] said...

aaa baru2 ni sebelum puasa, baru tau ade buah sentul ni...rase mcm pelik jer...tp kwn kite suke benar dgn buah ni (die la yg bwk)

cikin said...

kak has,

wah.. ye ke ade dua jenis.. hehe.. masam2 sket kan buah dia.. tp cantik..;) hehehe...


ika,

hahahhaa... tula.. dia segan2 nak jumpa ika kot..;P


kak hazila,

a'ah.. masam2 sket buah dia.. ;) smpi skrg ke ada pokoknyer kak.. bestnyer..:)


kirana,

hahahaa... manggis manis kirana.. buah ni masam2 sket.. hehehe.. mmg lainla dr manggis.. hohoho..;P


ana,

hehehe.. ooo name dia setui ke.. hohoho.. cikin salah denga la ni ms mak bg tau..;P


kak as,

buah tampoi tu buah mana lak.. huhuhu.. bentuk dia sama ke ngn buah sentul ni..:)


yani,

hehehee... unik kan dlm dia..:):)


hanie,

hehe.. yeke.. kire mmg popular la buah ni ye.. nape sblm ni kiter xpenah jumpa buah ni ek.. huhuhu..

caluk@cencaluk said...

mana mat sentul he he

cikin said...

caluk,

hahahhaa.. sapa yg duduk kat sentul tu la mat sentul..;P

hasan said...

itu buah kecapi