Wednesday, March 25, 2009

Magical 30

Simple Acts that Make a Difference
-From GCC, TM-


WORK TOGETHER..
Teamwork divides the task and doubles the success..:)


BERGANDING BAHU..
Kerjasama memudahkan tugasan dan mengganda kejayaan..:)

Monday, March 23, 2009

Dialog mak ngn anak

tengah mkn2 nasi.. n mak tgh tgk2 tv..

S : mak.. budak2 sekarang manje kan mak.. tiap2 minggu nak balik gumah..

M : a'ah memang manje pun..

S : betu2..

M : mane tak manjenyer.. umo dh 25 pun mak masakkan lg.. klu xmasak jwbnyer xmakanla anak manje mak tu.. (sengih2.. gn jeling2 mater kat S)

S : ye ke mak.. hehhehee.. ish..ish.. sape la yg perangai cmtu ye.. (sengih2 smbil ratah sayur kangkung)

M : hahahahah.. aik.. buat2 tak paham ke kner sindir.. (sengih2 lg..)

S : hehehehehehe.. mak masak sedap.. (senyum sambil ratah kangkung lg..)

Sunday, March 22, 2009

Kursus kawin 2

hari ni second day g kursus.. hehe.. best gak.. ustaz2 dier smuer klaka gak..:) duer hari ni mmg buat senaman pp jer la kitorg smuer.. maner taknyer.. br start dh gelak.. pastu gelak lg.. gelak lg.. pastu gelak lg.. n gelak lg.... huh.. smpi nak temenangis-nangis gak la sbb byk gelak.. :P tp ada satu part tu tersentuh hati.. sebak skejap.. ala, ni yg bab2 ibu lahirkan anak ni.. pastu lagu yg kua tu waddduuuhhhh.. mmg ngundang ayaq mata jerla.. tp sbbkan gamai org.. cik cikin coolll je.. kelip2 mater jgn bg air mater kua.. heheheheh..:P:P

ari ni g kursus ayah anta.. balik cik abg anta balik..:) macihhh..:)


NOTA:

kepada sesaper yg xamik kursus kawin lg.. sila2kanla amik yer sblm fee dier dinaikkan.. heheh..:P skrg ni still lg RM80.00.. tp dedenga lepas ni nak dinaikkan lg.. taktau la nak naik berapa.. tp duit tu beb.. RM80.00 ni pun dh banyak tau.. cecepatla register yer.. xpe klu lmbat lg nak kawin.. salkan dh amik kursus. sbb sijil kursus kawin ni valid smpi bila2..:)

Saturday, March 21, 2009

kursus kawin 1

ari ni pi kursus kawin.. smpi dlm kul 8.15am.. ustaz2 dier best..:) kelaka jer..:) sepanjang kursus sik gelak jer..:) naik lenguh pp ni wat senaman..:P kenal one cute gurl ni, nama dier azie.. she's so sweet n sooo lucky.. rasanya saya xkan dapat merasa cm dia.. n maybe sampi bila2 pun xkan merasa cmtu... tp ape nk buat.. ni dh nasib...

mlm ni nak g pasar malam la.. nak lepaskan tension.. cian cidah ngn cidin kner temankan kakak dier pi lepaskan tension.. luv u sooo much c's n big bro..:)

td ms on d way balik bawak keta laju giller.. xsedar pun tekan minyak byk sgt.. ni smuer sbb terasa hati + sedih bangat... ade ke patut wat cm tak kenal aku je.. tp saba.. saba.. nengok org lain best je bertegur sapa + senyum2 with each other.. but me.. dia leh wat tak kenal pulak..

Friday, March 20, 2009

boleh ke..

ayah penah cakap.. "ayah sanggup susah payah anta shikin g maner2.. anta n jemput dr kelas memalam.. even though ms tu shikin ada lesen.. sbb, ayah tau shikin malas + takut nak drive.. boleh ke sesape yg nk jd/jd suami shikin nnti wat cm ayah buat.."

hehe.. tetibe sayu jer bila teringat balik kata-kata ayah tu.. btul2.. dulu nak g memaner ayah slalu antakan.. g kua ngn kawan pun ayah anta.. pastu biler nak balik, ayah suruh call je, nnti ayah amik.. waktu g kjer pun cmtu dulu.. smpi pertengahan tahun 2007 gakla ayah dok anta n jemput kitorang kat opis.. g kelas kat uitm pun ayah antakan.. walopun kelas bis dlm kul 10 - 10.30pm, tp ayah tetap tunggu anak dia ni..:) terharu rasanya..

tp pastu, shikin terpakse gak beranikan diri bawak keta sbb ayah dh tak dapat nak anta lg.. sbulan sbelum drive keta sensorang, ayah teman gakla g kelas.. shikin drive, ayah dok sbelah.. pastu ujung minggu siap test driving kat gumah ngn area pantai dalam sbb nak berani kan diri cik cikin ni bawak keta.. bila time shikin dh kner start bawak keta sendiri tu, mak pulak tak berani nak lepaskan sensorang.. mak pulak yg temankan g kelas memalam.. ms shikin kat kelas, mak tunggu kat surau.. bis kelas dlm kul 10pm tu kitorang pun balik sama2.. pas seminggu mak temankan.. rasa cm kesian lak kat mak.. so, cik cikin ckp kat mak.."xpela mak, shikin berani g sendiri.." mak jawab.. ok leh g sorg tp kner tepon mak ms nak gerak n nak dekat smpi gumah.. so mak / ayah leh turun crkan parking.. hehe terharu sungguh..

Thursday, March 19, 2009

school break

hari ni ramai yg cuti.. kan school break skrg..:) sunyi je opis.. esok lg gamai yg cuti..

smlm tgk citer garfield..:) comei jer.. dh la gemok.. love meow tp yg kaler oren belang2 tu lg syer suker..:)

hmm.. rindu nak smbung blaja balik.. rindu kat suasana kelas.. rindu nak dtg kelas lambat.. rindu nak buat assignment.. rindu nak drive g kelas.. rindu kat kenkawan.. bila blaja ni kan, otak cm rasa segar je.. :) bila dh bis blaja ni kekreatifan wat ayat rasa cm dh merundum sket.. dh la mmg xkreatif sgt.. skrg ni lg la xkreatif.. hmmm... dulu tiap kali nak peksa je.. m'ti stay up bacer buku.. yerla kan cik cikin ni suker study last minit.. tgh2 mlm br nak strt bacer.. pastu bila nak bacer tu kadang2 request pasang lagu sailormoon la.. korea la.. industan la.. jiwang2 la.. hahhahaa... n before start bacer m'ti nak makan maggie dulu.. kenkonon leh bg energy serap ilmu la tu..:P tp bila perut dh kenyang mater pun start la ngntok.. tp sbbkan esok papernyer.. semangat nak khatamkan buku tu berkobar2 la jugak.. n alhamdulillah senang sket nak msuk ilmu bila cmtu..:)

dulu kan ms blaja lg.. berangan2 la gak.. pas bis study nnti ujung minggu nak jd cikgu tuisyen.. at least dptla merasa jd cikgu cmner kan.. heheh..:P tp skrg ni mmg tggl angan2 jela.. bkn ape, bila pk2 balik cm malas la plak ujung minggu pun nak kner kjer.. bistu bilala plak nak rehat kan..

lgpun.. "your time with your family lg important kan.." weekdays dh kjer.. so weekend jela peluang nk jln2 ngn family kan..:)

Are u going to fin strong?

video

this video shows that, we should never give up in everything.. there's always hope if we believe we can..:) problem comes with a good solution..


setiap kesusahan dan kepayahan ada hikmahnya.. dan setiap halangan pasti ada cara untuk kita tembusinya.. InsyaAllah..:)

Wednesday, March 18, 2009

Magical 30

Simple Acts that Make a Difference
-From GCC, TM-


ENHANCE YOURSELF..
Everyone thinks of changing the world, but few think of changing oneself..:)


PERBAIKI DIRI..
Setiap orang mahu merubah dunia, tapi tak ramai yang mahu merubah diri..:)

What to do when you are trapped in a lift?

We never know when and where accidents will happen to us OR people around us. Read on and hope this piece of information may help any of us when things do happen to ourself, our friends and our loved ones. After reading below, things will definitely be different the next time you are caught in a lift.

# First – Quickly press all the different levels of buttons in the lift.
# Second – Hold on tight to the handle (if there is any).
# Third – Lean your back and head against the wall forming a straight line.
# Fourth – Bend your knees


Reason – When the lift falls, you will not know when it will hit the ground, and it may result in whole body bone fracture.

# Point 1 – When the emergency electricity supply is being activated, it will stop the lift from falling further.

# Point 2 – It is to support your position and prevent you from falling or getting hurt when you lost your balance.

# Point 3 – Leaning against the wall is to use it as a support for your back/spine as protection.

# Point 4 – Ligament is a flexible,connective tissue. It can be attached to the bonepart of the activities, but limit the scope of their activities in order to avoid injury. Thus, the impact of fractured bones will be minimised from the severe pressure during fall.

For everyone, do send out this piece of information to all!

Tuesday, March 17, 2009

esok..

esok ada E2E CPE Workshop.. satu hari kat annexe 2.. huhu..

Monday, March 16, 2009

murtabak..

smlm mak balik jer gumah cm tau2 jer anak dier yg comei ni teringin nak makan ais krim asam boi.. mak pun belikan.. hehe.. macih mak..:) cayannnggg makkk..:):)

ari ni teringin nak mkn murtabak la pulak.. huhuhu..:( cidin kater maner ader murtabak skrg ni.. tunggu ada pasar mlm la nnti br dier leh belikan.. wawa.. nak murtabak..:( tp mak gorengkan telur mater kerbau yg kuning dier cair tu utk gantikan murtabak.. jd la.. dr xde.. huhu..:P macih makkk..:):) cayannnnnggggg mak.. hehe..:)

Sunday, March 15, 2009

great eastern..

hmmm.. rasa cm nak terminate jer insurance GE ni.. ape ek benefit dpt ngn GE ni.. tgk statement dier cm sket je dpt invest.. rugi je.. rasa dh byk dh kua duit.. tp nape sket gak profit invest dier.. huh.. bis duit ceq.. nak kner cll kakak tu ni suruh dier terminate kan..

Saturday, March 14, 2009

pending

hmm.. kenkonon smlm smgt giler nak g jog / main badminton kat taman.. pastu tetiber hari ni cm malas je nk drive.. tp biler mak kater, pas asar nnti klu xda pape mak nak g, kuat la sket smangat nak g.. tp, kita hanya merancang, Allah yg mnentukan, hujan turun ptg td.. so, xjd la g taman.. hehehehehehhhh..:P:P

ari ni bday cik abg..:) appy bday dear, moga panjang umur n dimurahkan rezeki selalu.. aminnn..:):)

Thursday, March 12, 2009

same topic as yesterday..:P

huhu.. ari ni.. din lak yg tegur.. n yeah.. saya paham.. syer dh gemok.. tp sketttt je gemoknyer.. hehehehhe..:P still xnak ngaku dh gemok..:P:P tunggu bulan 4 yer kenkawan.. bulan 4 nnti cik shikin start kuruskan badan..:P bln ni bg can la kat cik cikin bersenang lenang cm bujang senang yer..:P (erk.. xtau sbenarnyer senang lenang cm bujang senang tu cmmaner.. tp taram jerla..:P)

Wednesday, March 11, 2009

gemok.. ops..

br pas lunch ngn nurul td.. ayat petama kua dr mulut cik nurul : "hai shikin.. (beserta ngn senyum semanis madu dier.. hehehe) ayat kedua yg kua dr mulut cik nurul : "shikin.. ko dh gemok..." wahhhh... uhuk..uhuk.. sib baik tak tergolek kat ctu denga kenyataan tikam jiwa tu.. hehe..:P tu mmg tak dinafikan.. rasa badan pun dh berat skrg ni.. tp belum tiba mood nak kurus kan badan lg.. as planned ngn adik terchenta.. bulan 4 nnti br nak strt kuruskan badan.. hehehhh.. hopefully jd la.. klu xjd nampak gayer makin melebarla cik shikin nih..:P nnti cik nurul pun cakap : "shikin.. serius giler nih.. ko dh gemok..!!!" hahhahaha... :P nurul.. femes ko hari ni dlm blog ceq..:P:P


meh cik shikin renung balik fakta yg bole sokong kenyataan cik nurul tu..:P
  • kuat makan..
  • dah makan byk kat opis.. tp balik gumah still nak makan lg.. (mak masak kan cedappp..:P:P)
  • dok gumah sik ulang alik ke dapo je.. geledah cr makanan..
  • slalu terkenang kenang cidin yg slalu masak maggie dulu (skrg cidin dok asrama..xda tukang masak berkaliber dh waktu mlm2 ni..:P:P)
  • nampak roti.. nampak madu.. nampak kaya.. (bis di taramnyer.. pelik pun ade sbb dulu bkn suka pun madu ni..:P)
  • skrg ni pun xbyk jln2.. kat opis mmg melekatla kat kusi tu.. kat gumah sik lekat kat katil.. tak pun lekat kat lantai tgk tv.. takpun lekat kat kusi depan pc bacer enovel.. ngehngeh..:P
  • kuat tdo.. dulu mmgla kuat tdo.. tp skrg ni lg kuat sgt tdo..
  • walopun rasa badan dh cm berat sket tp ttp deny.. slalu ckp yg berat tu sbenarnyer tulang temulang.. bkn lemak lemakan..:P:P

hmmm... harap2 plan kiter bln 4 nnti menjadila kan cidah..:P:P (hehe.. seboleh2 nak kner tggu bln 4 br nak kuruskan badan.. so.. selagi belum bulan 4, gemok2 kanla lg badan hang wahai cik shikin..:P:P)

Magical 30

Simple Acts that Make a Difference
-From GCC, TM


MAKE IT NOW..
Don't wait for the moment because you are the one who determines it..:)


LAKUKAN SEKARANG..
Jangan tunggu masa lain kerana andalah penentunya.. :)

Tuesday, March 10, 2009

saya pengusaha kedai dobi..

huh.. mlm ni byk betul basuh baju... lebih duer jam dok dlm bilik air sbb nak jd pengusaha dobi yg berjaya.. ngeh..ngeh..:P:P
  • trip petama.. utk baju yg lembut gemalai yg rasa klu masuk machine takut benang2 + labuci2 + liplap2 dier tetanggal.. (ni guna tgn nih..:P)
  • 2nd trip.. basuh smuer yg kaler hitam.. smuer t-shirt + kemeja + blause + skirt + tudung yg kaler itam.. (takut menurun kaler dorg ni kat baju yg lain.. so utk selamat kaler itam ni kner asingkanla.. ni pun basuh tgn..)
  • last trip basuh seluar2 jeans + basuh smuer baju kjer.. + tudung kjer.. + tshirt + seluar track..+ smuer baju yg berkaitanla.. (haaa.. yg ni guner machine.. maklumla.. dh trip ketiga.. m'tila dh tak larat.. pancit dh.. hahaha..:P:P)
  • smbil2 tuggu machine tu pusing2 + godek2 baju, knerla sidai baju2 yg basuh guner tgn ni td.. abis keliling gumahnyer tingkap di conquer oleh bju2 cik shikin..:P:P (kan basuh seminggu skali.. pastu hari ahad hari tu malas nak basuh.. hmmm.. padan muker.. jd kedai dobila jwbnyer..:P:P)
  • dh bis sidai tu smuer.. kner sidai lak baju yg basuh guner machine nih td.. tula.. suker sgt tuka2 baju.. kan dh byk kner basuh.. huhuu..:(

abis je selesai adegan sidai menyidai nih.. giliran bacer enovel lak.. :P sementara cik idah kiter nengok betty ngn DHW, cik cikin pun layanla enovel tu..

NOTA: hmm.. cmnerla org kat kedai dobi tu bole tahan yer.. insaf2.. hehe..:):)

Last Sunday

g mid valley
- pas zuhur br gerak g mid valley.. lengang lak jln ms ni.. parking pun banyak smpi rambang mater nk park kat maner.. hehe..:P
- jln2 cuci mate.. smbil tu sempat gak laburkan duit kat jusco.. ingt nak cr kasut tp xda yg berkenan lak..
- pastu g cr2 makan kat jusco.. nak abiskan voucher 30 hinggit tu..
- pastu g solat asar jap..
- then g carrefour lak.. cr brg2 dapur.. + brg2 bkn dapur nyer.. sni pun cuci mater lg..

pastu.. g singgah taman kat taman jaya tu.. maghrib kat surau kat stu.. pastu g try2 alat senaman kat park tu.. then bila dh penat.. kitorg smuer main2 buai lak.. hehe.. best..:)

dlm kul 8setengah pm kitorg gerak g kedai makan kat ngn balai bomba pantai baharu lak.. mkn2.. sembang.. minum2.. sembang2 lg.. dh kenyang kitorg pun balik.. dlm kul 10 smpi gumah.. siap kner perli lg ngn ayah.. "dh bis ukur ke keluasan tpt korg jln2 td..:P" hehehehe...

SALAM MAULIDUR RASUL..:)

Wednesday, March 04, 2009

Magical 30

Simple Acts that Make a Difference
-from GCC, TM-


SPEAK UP..
Nobody has the same thing in mind..


BERSUARALAH..
Tiada siapa yang sama pemikirannya..

Tuesday, March 03, 2009

Teka-teki Imam Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya
lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = "Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 = "Orang tua"
Murid 2 = "Guru"
Murid 3 = "Teman"
Murid 4 = "Kaum kerabat"
Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah > Ali-Imran :185). >

Imam Ghazali = "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?"
Murid 1 = "Negeri Cina"
Murid 2 = "Bulan"
Murid 3 = "Matahari"
Murid 4 = "Bintang-bintang"
Iman Ghazali = "Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Iman Ghazali = "Apa yang paling besar didunia ini?"
Murid 1 = "Gunung"
Murid 2 = "Matahari"
Murid 3 = "Bumi"
Imam Ghazali = "Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."

IMAM GHAZALI = "Apa yang paling berat didunia?"
Murid 1 = "Baja"
Murid 2 = "Besi"
Murid 3 = "Gajah"
Imam Ghazali = "Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali = "Apa yang paling ringan di dunia ini ?"
Murid 1 = "Kapas"
Murid 2 = "Angin"
Murid 3 = "Debu"
Murid 4 = "Daun-daun"
Imam Ghazali = "Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat"

Imam Ghazali = "Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab = "Pedang"
Imam Ghazali = "Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA . Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri"

"sampaikanlah walau satu ayat.."

Monday, March 02, 2009

Magical 30

Simple Acts that Make a Difference
-From GCC, TM


OFFER HELP..
It shows you are skillful..


HULURKAN BANTUAN..
Ia menunjukkan anda berkebolehan..

Sunday, March 01, 2009

Wanita: akal senipis rambutnya

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita,
tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah,
masih mencari walau ada segalanya,
apa yang tiada di dalam syurga ? Namun adam tetap rindukan hawa,
dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki

tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus ....
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus,
luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah swt,
kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah,
didiklah mereka dengan panduan dariNya,

jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta,
kerana nantinya, mereka semakin liar,
janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan,
kerana nantinya, mereka akan semakin derita,
kenalkan mereka kepada Allah, Zat yang kekal,
disitu punca kekuatan dunia !

Akal senipis rambutnya, tebalkan ia dengan ilmu,
hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman,
perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak,
suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya,
mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb,
bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan,
ia bukan diskriminasi Allah,
sebaliknya disitulah kasih dan sayang Allah

wanita yang lupa hakikat kejadiannya,
pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan,
tanpa iman, ilmu dan akhlak, mereka tidak akan lurus,
bahkan akan semakin membengkok,
itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya,
bila wanita menjadi derhaka, pasti dunia lelaki akan menjadi huru-hara

lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata,
tapi binalah kepimpinan,
pastikan sebelum wanita menuju Ilahi, pimpinlah diri kepadaNya,
jinakkan diri kepada Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu
janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'..
Andainya dirimu tidak sehebat Saidina Ali Karamallahuwajhah..

wallahualam..