Thursday, June 04, 2009

Web site palsu!

Sharing is caring..:)

Teman sekelian tentu telah notice akan pelbagai makluman dari Bank Negara Malaysia dan PDRM berkaitan dgn online bank transactions aktiviti yg dilakukan oleh pihak tertentu yg bertujuan utk mencuri info dari pelanggan akaun online banking.

Disini saya ingin share dua link yg saya sendiri terima yg betul betul menyerupai M2U dan HLB sites dihantar melalui mail dgn alasan saya harus memperbaharui info didalam akaun saya. Sila perhatikan dan lihat perbezaan masing masing.

Tak nampak perbezaannya, rite. Memang sukar utk mencari perbezaannya. These ppl are very good at their job copying the original site. The only difference is to refer to the address bar. The web address should refer to the bank’s address dan juga sila pastikan tanda icon kunci(mangga) ada pada site itu coz itu confirm that it is a secured site and not a fake site.
Sila berjaga jaga ya coz once they have ur id and password, penat-penat duit dan simpanan yg diusaha boleh hilang sekelip mata.

4 comments:

aRe_uDear said...

mak aiii.. mmg same lar bahaye betul la skrg nih.. drg nie mmg xde kejela lain laa nak duit free2 jerw.. mintak dijauhkanla kite penat koje kumpul duit drg leh senang jer nak rembat.. hampeh tul.. geram nihh..kan dah emo nih..

cikin said...

haaa.. btul tu ayudear..:) berzaman kiter dok kumpul duit.. dorg lak senang2 nak songlap duit kiter.. hampas gas betul org2 cmni..!! *opss tejangkit emo lak*

Lil' ' Hanim said...

alamakk..betul ke nie? Hanim dh la slalu gunakan maybank2u ni..Add btul tak? www.maybank2u.com
sebab x perasan lagsung perbezaan.

cikin said...

hanim tgk kat link add bar dier... m'ti ada gamba mangga kunci tu.. klu ada maknenyer site tu btul n safe..:) klu xde gamba mangga kunci tu jgn log in tau..:)