Friday, June 19, 2009

My Wedding Gifts during kenduri nikah

but box ni will comes in maroon la.. on top cm ada corak2.. bawah plain maroon.. pastu ikat ngn riben.. klu rajin letak bunga kecik satu kat reben tu..:) kat dlm kotak ni nak letak ape ek.. cik cikin rasa nak letak tuala ngn telur yg dlm uncang la.. hehe..:) or maybe leh tambah gula2 skali ker.. hahahah.. mau penuh dlm box tu..:P:P *still dlm perancangan*

ok skrg ni cik cikin nak kongsi cmner nak buat box ni.. mmg senang..:) korang gerenti leh buatnyer..;) care2 buat box ni cik cikin amik dari sini.. gamba2 dlm n3 ni pun cik cikin amik dari sni.. ms cik cikin wat lupa nak tgkap gamba.. huhu..;P

cik cikin guna saiz kertas A4 tu pastu potong jd segi empat sama..:) *eh faham tak.. susah nak terang dlm ayat* klu guna saiz tu mmg okla utk jd wedding gift during nikah cik cikin nnti..:)


kertas ukuran dier empat segi sama tau..:) then korang follow je gamba2 tu yer..:)


teruskan melipat kat dua2 bahagian.. nnti akan ada line bentuk kotak2 cm kat bawah ni..


dh bis lipat, silala gunting cm yg dalam gamba ni..

teruskan lipat cm dalam gamba..:)

skrg ni dh ada rupa kotak kan..:)


tada.. siap sudah.. buat lagi satu kotak ikut step2 kat atas utk jd tapak dia cuma kecilkan sikit dlm lebih kurang 0.25cm dr dr saiz kertas yg asal.. then hiaslah kotak anda dengan reben..:) n tepek satu kuntum bunga ker.. hehee..:) enjoy making d' origami box..:)

8 comments:

nf.daisy said...

dlu penah gak try buat paper box mcm ni.dh siap beli kertas bagai.tetibe rase cam x larat pulak.angan2 nk buat smpi 1000pcs

cikin said...

hehe.. sempat siap brape ms tu.. cikin yg ni buat dlm 150pcs jer.. untuk gifts ms kenduri nikah.. *insyaAllah klu jd buat box ni la.. takut gak tinggl angan2 je nnti hehe..*

dotblogspotdotkom said...

uihk...ada DIY buat kotak la...huhuhu elok gak tu....byk kertas keras kat office nih... blh la buat

cikin said...

hehe.. pakcik buat banyak2 tau.. pastu post kat cikin... hahahaha..:P:P

Dayu said...

are you going to do this??
great!!!
saving di mana boleh?
nak carik kertas untuk buat box ni lah ye...cikin

cikin said...

tula..:) hehehe.. mane yer mau cari kertas cmni yg murah.. :)

pink-perang-brown said...

brilliant...! love it so much.. gonna make it for my VIP gifts. thanks again cik cikin :)

cikin said...

hehe.. very glad it helps u..:) jom DIY for our wedding..:) *opss cikin btulkah..?!? kuatkan azam DIY yer!!!*