Sunday, May 24, 2009

Cara buat bunga stokin

dlm entry yg lepas cik cikin ade mention tentang bunger stokin ni kan..:) cmni la cara cik cikin wat bunger stokin ni.. meh kiter kongsi samer2 yer..:D

*sori gamba xterang sgt.. tgkap guner hp sayer yg xdela canggih maner tp alhamdulillah dr xda hp kan.. huhu..:)*

bahan2 utk buat bunger stokin ni bole cr kat kedai bunga riben sbelah Sayang You kat dlm Semua House kt KL tu..:) kat kedai jual persiapan kawin pun ada jual rasanyer..:D

anggaran wat satu kuntum ni xsampai spuluh minit pun..:) so, jom DIY bunger stokin kiter yer..:)


~memuler potong stokin tu.. satu stokin tu cik cikin leh wat utk 2 kuntum bunger.. *satu stokin potong 10.. n leh la dpt 10 kelopak. tp ni smuer depends ngn kebesaran kelopak yg korang nak la.. makin kecil kelopak makin banyak la kuntum bunga bole siap ngn satu stokin..:) so, sblm beli budget dulu cmner nak wat bunger stokin korang yer..:)

~pastu part dawai lak.. *cik cikin satu dawai tu kerat tiga, so leh dpt 3 kelopak dlm satu dawai* utk wat kerinting2 tu, memuler lilit dawai tu kat lidi satay *lidi lain pun bole asalkan ukuran lilit dier kecik* pastu keluarkan dawai dr lidi nnti leh nmpak cm bentuk spring. kemudian regangkan sket jdkan dier kerinting2 cm dalam gamba tu.

~ pastu lilit dawai kerinting yg telah diregangkan kat mana2 acuan yg korang suker.. ms buat atas katil ni, cik cikin main sesuka ati jer wat ukuran s'diri coz nak capai botol bedak yg bulat jauh.. huhu..:P tujuan ada benda utk dijadikan ukur lilit utk dpt kuntum2 bunger ala2 sama gitu.. klu tak nnti adela satu pokok yg kecik ade yg besar nnti.. tp papepun ikut keselesaan masing2..:)



~amik stokin yg korang dh potong2 td dan balut dawai td.. jgn risau klu korangnyer dawai tu dh senget bagai.. coz pas dh kemaskan ikatan cm dlm gamba tu, kiter leh je alter bentuk dier.. bunger stokin senang nak betulkan balik tp bunger dip, ape yg dh korang bentukkan cmtula jdnyer korangnyer kelopak.. no turning back design.. hehe..:P

~ikat jer ngn benang.. kat gamba tu guner ala2 dawai coz malas nak turun katil cr benang.. cik cikin guner ape yg bole dicapai dr katil jer.. huhu..:P



~buat lg kelopak2 bunger tu untuk dicantum2 jd satu kuntum bunger.. bunger ni sukatila nak kelopak 5 ke.. 4 ker.. 3 ker.. 1 pun bole.. nak cantik lg letakla inti bunger *xingt org paggil ape* kat tengah kelopak2 tu ms cantum jd kuntum..

~ikat2 kelopak dan kemaskan.. lebihan stokin cam kat gamba atas ni korang gunting la sket.. nnti xdela kembung sangat lak bawah dier nnti bila dikemaskan..



~tadaaaa.. dh siap satu kuntum..:) nak wat kuncup ker.. kembang ker.. korang alter s'diri la yer.. cm dlm gamba ni memuler cik cikin wat kuncup.. pastu kuntum keduer nak yg kembang lak.. so kembang kan jer.. leh jer pusing2 kan kelopak tu cm ala2 bunger ros yg kuncup.. ikut kekreatifan masing2 yer..:D



haaa.. ni contoh bunger cik cikin yg dawai dier xdikritingkan.. so, step lilit2 kat lidi tu abaikan jela klu xnak kelopak dier kerinting ..


yg ni cik cikin letak inti dier.. so berseri la sket kan bunger ni.. hehhe..:) nak jdkan ujung kelopak dier tajam sket cmtu senang jer.. korang tekanla sket ujung dawai tu jd cm tiga segi.. tp jgnla tajam sgt.. pelik la pulak bunger korang tajam2 nnti.. tp papepun.. ikut kreatifan masing2.. :D

~ kelopak ni ukuran dier lilit kat botol bedak avon yg bulat tu..:) *guner botol yg diameter dier bulat pun bole.. ikut kebesaran kelopak yg korang nakla..

klu xpaham / ade sebarang pertanyaan *ceh mcm ade org nak tnyer jer..:P* tinggal la msg kat komen yer..:)

10 comments:

mamasherry said...

wah.. cik cikin buat bunge telur sendiri ke? wuhooo..

cikin said...

wahhh... hehe.. cadang2 souvenir ms nikah cmtula.. harap2 menjadila.. papepun kiter tunggguuuu.. haha..:D

pink-perang-brown said...

eh eh.. mcm senang je nak buat bunga stokin ni yek. i would to try for my wedding utk deco hantaran.. hihihi.. thanks cik cikin.. really helpful ;)

cikin said...

no prob..;) yup.. senang jer.. cumer malas ngn gajin jer.. hoho..:P:P

sukernyer dapat bantu org lain..:) *eceh diri s'dirinyer pun tunggang langgang lg.. huhu..:P*

p/s: thanks pink-perang-brown sudi singgah cni.. dtg la lg yer.. hehehh..:)

aisyah said...

thanks yer share ilmu.. itu stokin jenis ape yer? mcm stokin coklat yg nipin ea? tapi warna merah dpt kat mane?

Anonymous said...

thanx for sharing.tapi nak tnya la,dawai untuk wat kelopak bunga tu saiz ape ye.

cikin said...

stokin tu ade jual kat kedai bunga / kedai yg utk brg2 pengantin ni.. dia mmg khas stokin utk buat bunga..

Mimie said...

cik cikin..bleh tau x brape anggaran kos nya n mane murah bunga dip n bunga stokin...kite lg 3bulan nk kawen tp ape pon x wat lg nie..rase mcm nk wat bunga stokin jer sbb mcm cantek n thn lama..bunga dip tu cepat koyak la..huhuhuh

cikin said...

hi mimie..:)
ermm.. depends ngn brapa byk nak buat.. n brapa rimbun bunga nak letak.. heheheh.. kalo pokok tu lebat ngn bunga + daun, mahalla hargenyer..;P *tp ni same je ngn bunga dip*

ntah.. cikin suker bunger riben sbb senang nak bentuk ngn btulkan balik.. kalo dip tokle btul2kan lg dh.. pastu kner cecepat buat.. tokle lengah2 nnti dip yg dlm bekas dia cepat keras..

good luck mimi..:):) ohh yer.. stokin tu beli byk2 bole dpt diskaun.. mintak diskaun bebanyak kat toke tu.. hohohoho..;P

Warren said...

Bunga telur ni nampak cantik and menarik sekali. Mestinya disukai oleh orang ramai.