Monday, February 14, 2011

sotong masak kari

menu kami semalam adalah seperti title. entah kenapa tiba2 nak buat sotong masak kari.. slalu ikan.. ayam.. daging.. tp kali ni mau tukar selera kot..

bahan2nya:

-sotong 4 ekor cukup utk kami berdua
-kentang nak letak bole.. xnak letak pon bole..
-crab ball ni xyah letak pon xpe..
-*2cm kayu manis takyah la ukur yer.. agak2 jer.. sayer pon agak2 je..
-*bawang merah.. bawang putih lg sedap kalo tumbuk.. saya potong halus je
-serbuk kari campurkan 1/2 cawan air
-1 sudu air asam jawa campurkan 1/2 cawan air
-*cili padi kalau suka pedas
-sikit gula & garam
-**susu tepung campur ngn air sket
-*daun kari sayanyer kari xda ni pon.. terlupa mau beli.. nak lg umphh masuk la daun ni..;)

cara2nya:

-mula2.. tumis bahan bertanda * sampai naik bau
-lepas tu masukkan serbuk kari yg dh dicampur air.. kacau smpi naik minyak saya xtau pon naik minyak tu cmner.. agak2 jer..;P
-masukkan air asam..
-masukkan air lg ni sukati.. nak kuah banyak masuk banyak tp make sure sesuai ngn kuantiti serbuk kari andala yer.. nnti cair plak..
-dh didih masukkan kentang..
-pastu masukkan sotong + crab ball
-masukkan ** susu ni sukati nak banyak mana.. lg byk lg lemak.. tp byk sgt xsedap.. dlm satu dua sudu besar okla..
-masuk garam sket.. gula sket.. tunggu sampi didih..tadaaaa.. siap..!!! :)


selamat mencuba..;)

2 comments:

Joy said...

susu tepung apa yg biasa syikin gunakan?

cikin said...

joy,

dorang kater fernleaf sedap.. lemak2 sket.. tp kat umah shikin ni ade susu anlene ngn anmum je.. jdnyer guner anlene jela.. hehehe..;P