Tuesday, September 02, 2008

4 Perkara di bulan Ramadhan

Empat perkara yang perlu diberi perhatian yang utama dan dihayati sepanjang menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhgan Al-Mubarak

  1. Mengerjakan segala kewajipan, seperti solat fardhu, menutup aurat, amar makruf nahi mungkar, membayar zakat dan lain-lainnya.
  2. Meninggalkan segala larangan seperti membuka aurat, pergaulan tanpa batasan antara yang bukan mahram, melihat atau mendengar perkara yang haram dan lagho, menipu, mengumpat, menyakiti saudara sesama manusia, perbuatan maksiat dan lain-lainnya.
  3. Memperbanyakkan ibadah sunat, seperti solat sunat Qabliyah dan Ba’diyah, Qiyamul Lail, membaca Al-Quran dan mempelajari maknanya, beriktikaf di masjid, bersedekah dan lain-lain lagi.
  4. Memelihara adab-adab yang dianjurkan oleh syarak, seperti adab makan dan minum (ketika buka atau bersahur), yang dimukalan dengan membaca ‘Bismi ‘Llah’, mendahulukan buah tamar dan air, makan dengan tangan kanan dan sambil duduk dan lain-lainnya.

Dengan menghayati keempat-empat perkara di atas Insya Allah ibadah puasa yang dilakukan akan meningkatkan ketaqwaan kepada Allah Ta’ala. Jika tidak maka hanya lapar dan dahaga sahaja yang akan diperolehi ditanbah dengan penyesalan dan kerugian di akhirat nanti.

No comments: