menu kami semalam adalah seperti title. entah kenapa tiba2 nak buat sotong masak kari.. slalu ikan.. ayam.. daging.. tp kali ni mau tukar selera kot..
bahan2nya:
-sotong 4 ekor cukup utk kami berdua
-kentang nak letak bole.. xnak letak pon bole..
-crab ball ni xyah letak pon xpe..
-*2cm kayu manis takyah la ukur yer.. agak2 jer.. sayer pon agak2 je..
-*bawang merah.. bawang putih lg sedap kalo tumbuk.. saya potong halus je
-serbuk kari campurkan 1/2 cawan air
-1 sudu air asam jawa campurkan 1/2 cawan air
-*cili padi kalau suka pedas
-sikit gula & garam
-**susu tepung campur ngn air sket
-*daun kari sayanyer kari xda ni pon.. terlupa mau beli.. nak lg umphh masuk la daun ni..;)
cara2nya:
-mula2.. tumis bahan bertanda * sampai naik bau
-lepas tu masukkan serbuk kari yg dh dicampur air.. kacau smpi naik minyak saya xtau pon naik minyak tu cmner.. agak2 jer..;P
-masukkan air asam..
-masukkan air lg ni sukati.. nak kuah banyak masuk banyak tp make sure sesuai ngn kuantiti serbuk kari andala yer.. nnti cair plak..
-dh didih masukkan kentang..
-pastu masukkan sotong + crab ball
-masukkan ** susu ni sukati nak banyak mana.. lg byk lg lemak.. tp byk sgt xsedap.. dlm satu dua sudu besar okla..
-masuk garam sket.. gula sket.. tunggu sampi didih..tadaaaa.. siap..!!! :)
selamat mencuba..;)
The Voice
1 week ago
2 comments:
susu tepung apa yg biasa syikin gunakan?
joy,
dorang kater fernleaf sedap.. lemak2 sket.. tp kat umah shikin ni ade susu anlene ngn anmum je.. jdnyer guner anlene jela.. hehehe..;P
Post a Comment